קיוויתם שמשבר הקורונה יוריד את מחירי הנדל"ן? גם אנחנו. מה לעשות שדלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון, סבורה שלא כך היא, ואפילו להיפך. במכתב ששלחה אתמול למנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ולנציב שירות המדינה, פרופסור דניאל הרשקוביץ, כתבה כי "מינהל התכנון לא יוכל לעמוד באתגרים המרכזיים העומדים בפניו כגוף המחולל צמיחה במשק הישראלי, ותיפגע עמידתו ביעדים שנקבעו לו לפי תכנית עבודה מאושרת לשנת 2020". פירוש הדבר הוא, כי עקב שיתוק וועדות התכנון, קצב אישור תכניות בניה חדשות ייפגע משמעותית. וכאשר אין מספיק היצע, קובע הכלל הקר בעסקים, המחירים מאמירים.
המספרים עגומים: בחודש האחרון אושרו 1,800 דירות, לעומת תקופה זו בשנה שעברה בה אושרו – תחזיקו חזק – 10,500 דירות. זאת ועוד, הותמ"ל צפויה לאשר עד סוף השנה 40 אלף דירות, שלא בהתאם לתכנוניה בהם נקבע מספר כפול.
לא רק אישור תכניות הדירות עומדות על הפרק, מדגישה זילבר, אלא גם התשתיות. במדור זה הובאה כתבה על המטרו הצפוי להיבנות בגוש דן, תכנית שאפתנית שתחסל את בעית הפקקים באזור. תכנית זו, עם תכניות תשתית אחרות כדוגמת תמ"א 42, שדות תעופה אזרחיים, תכנית ארצית למערכת הבריאות, ייצור חשמל ועוד, נתונה בסטטוס משותק ותקוע.
זילבר מוסיפה כי הבירוקרטיה הישראלית מוכיחה כי הליכי התכנון בישראל אורכים מספר שנים ואף למעלה מעשור, וכי הקפאתם תגרום לפקק ארוך שאין לדעת מתי ישתחרר. בתקופה המקבילה ב2019, מדגימה זילבר, התקיימו בכל מוסדות התכנון 666 דיונים ב650 תכניות, ואילו השנה בצל הקורונה התקיימו רק 284 דיונים ב270 תכניות. על פי הערכה כוללת ובלתי מדויקת, נכון לעכשיו נדחה מועד הדיונים לכ400 תכניות למועד בלתי ידוע.
זילבר מניחה אצבע על הבעיה העיקרית לדעתה: מחסור בכוח אדם. על פי הנחיות משרד הבריאות, על המשרדים לצמצם את מספר עובדיהם ל30 אחוז. למרות ששיחת זום יכולה לפתור את הבעיה, לא ברור כיצד יוכל הציבור וגורמים בעלי עניין להגיש התנגדויות ובעקבות כך להתכנס לדיונים פרטניים. יצויין כי על פי הנחיות מינהל התכנון ניתן לקיים דיון בהתנגדויות באמצעות שיחת וועידה רק אם כל המתנגדים מסכימים לכך ואף הביעו הסכמתם בכתב.