לא משתלם להיות קבלן בישראל בתקופת משבר הקורונה. משרד האוצר הודיע כי מאחר וענף הנדל"ן נכנס לרשימת הענפים החיוניים, והיות שכך הנגיף אינו נחשב כ"כוח עליון" לגבי היזמים, כל עיכוב במסירת נכס או בתחילת בניה לא יתקבלו בסובלנות ובהבנה, וכי ההשלכות המשפטיות יחולו על היזם. בקצרה: הקורונה באשמתכם, עוסקי תחום הנדל"ן, ובכלל לא משנה אם נפגעתם מענפים שונים במשק בעקבות הקורונה, ולמה שתקבלו פיצויים מגופים שלא העניקו לכם שירות בגלל הנגיף, שהרי פגיעת הקורונה מבחינתם היא "כוח עליון" שאין לקבל אחריות בגינו.
עומד לו קבלן מבולבל מול המצב ההזוי בו פועלי בניין רבים המועסקים על ידו אינם מופיעים לעבודתם, כאשר עסקאות חדשות משותקות ובוועדות התכנון השאלטר מורד, ויודעים שההתחייבויות עליהן חתמו לא תוכלנה מעשית להתממש. הפועלים מתקשים להגיע מפאת הקורונה, הוועדות משותקות בשל אותו "כוח עליון" המדובר בעולם, והשוקת השבורה קורצת לעברם בגיחוך על תביעות הענק שבדרך.
"מדינת ישראל מתמודדת בימים אלו עם מצב תקדימי וייחודי שלא נודע בעבר תוך ניסיון לשמור על שגרה בכל הקשור לשירותים חיוניים", מובא בהודעה שהוציא החשב הכללי במשרד האוצר, "ככלל, ההגבלות שהוטלו על המשק עקב המצב לא חלות על ענף הבניה בשל חיוניותו למשק, ועל כן בשלב זה אין להכיר במצב כעיכוב שנגרם מכוח עליון. עם זאת, ככל שבפרויקט מסוים ייגרמו עיכובים כתוצאה מהמגבלות שהוטלו על המשק, או שיחול שינוי במגבלות החלות על ענף הבניה, הדבר ייבחן בהתאם להוראות ההסכמים והדין".
משרד המשפטים ציין בתגובה כי המילה האחרונה לא נאמרה עדיין, וכי הדברים ייבחנו באופן מעמיק לפני קביעת התוקף המשפטי שיחול על חוזי הקבלנים.
הודעתו של החשב הכללי במשרד האוצר נתקלה בתגובות נגד חריפות. בין המגיבים השיב עורך דין עופר כהן צדק, שותף, מחלקת ליטיגציה ותובענות ייצוגיות, איתן מהולל שדות עורכי דין ועורכי פטנטים, שטען כי "משרד האוצר אינו הגורם המוסמך לקבוע כי משבר הקורונה לא מהווה כוח עליון, אלא הדבר נתון להכרעתו של בית המשפט. הגדרתו של ענף הבניה כשירות חיוני הינה רק שיקול אחד מתוך מכלול שיקולים שינחו את בתי המשפט לצורך הקביעה אם מדובר בכוח עליון שיש בו כדי לפטור את הקבלנים מתשלום פיצויים. סיכול החוזה עשוי לנבוע ממכלול הנסיבות בתקופת המשבר ולא רק מהשאלה אם הענף הוגדר כחיוני".